Huszár Gál Városi Könyvtár, 9200 Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc utca 16. 06 96 555 553 hgkmovar@hgkmovar.hu

Kölcsönzés

Kölcsönözni csak a beiratkozást követően, érvényes olvasójeggyel lehet. Beiratkozáskor az olvasó a belépési nyilatkozat aláírásával kötelezettséget vállal a Könyvtárhasználati szabályzat betartására.

Szabadpolcon található állomány

A beiratkozott olvasók külön térítési díj nélkül kölcsönözhetik az erre kijelölt dokumentumokat. Kölcsönzési határidő 30 munkanap, ami 2 alkalommal hosszabbítható, amennyiben nincs előjegyzés az adott példányra. Egy alkalommal maximum 15 db könyv kölcsönözhető. CD, DVD, videokazetta, hangoskönyv kölcsönzési határideje 1 hét. A kölcsönzési határidő 1 alkalommal hosszabbítható, amennyiben nincs előjegyzés az adott példányra. Ezekből a dokumentumtípusokból egy alkalommal maximum 5 db kölcsönözhető.

Kézikönyvek, folyóiratok, napilapok

A kézikönyvek és az újságok péntektől – keddig kölcsönözhetők.

A kölcsönzési határidő meghosszabbításra a határidő lejárta előtt van mód személyesen, telefonon, e-mailben vagy a könyvtár interneten elérhető nyilvános katalógusában (OPAC) keresztül. Késedelmes kölcsönzés esetén a könyvtár késedelmi díjat számít fel.

A kölcsönzés részletes szabályait a Könyvtárhasználati szabályzat tartalmazza.

Tájékoztatás

A tájékoztatás könyvtárunk egyik díjmentes alapszolgáltatása, melynek során megkeressük az olvasóink számára szükséges dokumentumokat (könyvet, cikket, stb.), vagy azokat az információkat, amire szükségük van.

A felmerülő kérdéseket a könyvtárunkban fellehető könyvek, cikkek, katalógusok és adatbázisok használata mellett az egész könyvtári rendszer szolgáltatásait igénybe véve, és az internetet használva válaszoljuk meg.

Forduljon könyvtárosainkhoz, ha:

 • Szeretne eligazodni a könyvtárban
 • Gondot okoz Önnek a katalógus használata
 • Valamilyen témában könyvajánlatot kér
 • Információra van szüksége
 • Irodalomkutatásra van szüksége. Ekkor olvasóink kérésére, részletesen meghatározott szempontok szerint áttekintjük egy-egy téma szakirodalmát. A keresés eredményéről listát készítünk
 • Segítségre van szüksége a számítógép használatánál, vagy az elektronikus ügyintézésnél. A szolgáltatás igénybevétele regisztrációhoz kötött

Helyben használat

A lexikonok, enciklopédiák, szótárak, az egyes tudományterületek összefoglaló kézikönyvei, szöveggyűjtemények, antológiák mellett kurrens folyóiratok friss és korábbi példányai kaptak helyet az olvasóteremben. Az itt elhelyezett dokumentumok hétvégére kölcsönözhetők.

Helyben használhatják olvasóink a helyismereti gyűjteményben található dokumentumokat is, ezek hétvégére sem kölcsönözhetők.

A látásproblémákkal küzdők számára felolvasógép, felolvasó-szoftver könnyíti meg a nyomtatott dokumentumok helyben használatát.

Gyermekkönyvtár

A Huszár Gál Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában több ezer gyermekkönyv és számos folyóirat (gyermekújság, magazin) található. A gyermekkönyvtárba belépve az újdonságokkal várjuk a legfiatalabb olvasókat.

Ebben a gyűjtemények találhatók az ifjúsági olvasmányok, a mesekönyvek és a gyermekeknek szóló szakirodalmi állomány kötetei is.

Ezeken kívül könyvkiemeléseket hoztunk létre, hogy a szülők és a gyermekek könnyebben megtalálják a számukra érdekes könyveket. Ilyenek például a böngészők, a különféle ismeretterjesztő könyvsorozatok és az „olvasni tanulok” polc is, amelyben a még betűkkel ismerkedő kisiskolásoknak segítünk felfedezni az olvasás örömét.

A még olvasni nem tudó legkisebb látogatóink sem fognak unatkozni, hiszen keménytáblás lapozók, társasjátékok és plüssállatok is várnak rájuk.

A könyvtárba 16 éves korig ingyenes a beiratkozás, de szülői beleegyezés szükséges.

Örömmel fogadunk óvodai és iskolai csoportokat is könyvtárhasználati órára valamint papírszínházas foglalkozásra, hogy játékos formában ismerkedhessenek meg a könyvtárral.

Könyvtárközi kölcsönzés

Olvasói kérésre a könyvtárunk állományában nem található dokumentumokat eredetiben vagy másolatban (fénymásolat, elektronikus másolat) szerezzük be más könyvtáraktól az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer keretén belül. Ennek díja a visszaküldés postaköltsége vagy a fénymásolás, digitalizálás ára, plusz a küldő intézmény által meghatározott díjtétel.

Könyvtárközi kölcsönzést indíthat személyesen a könyvtárban vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kérjük a feltételekről előzetesen tájékozódjon!

A szolgáltatás beiratkozáshoz kötött.

Előjegyzés - Félretétel

Érvényes beiratkozással rendelkezők számára a kölcsönzésben lévő könyvtári dokumentumok díjtalanul előjegyeztethetők: személyesen, telefonon, vagy a könyvtár interneten elérhető nyilvános katalógusán (OPAC) keresztül. Az előjegyzés 3 hónapig van érvényben, ennek elteltével a kérést meg kell ismételni. A beérkezett dokumentumokról telefonon, levélben (térítési díj ellenében) illetve e-mailben értesítjük olvasóinkat. A dokumentumokat az értesítéstől számított 6. napig tartjuk fenn az előjegyzést kérőnek.

A hozzáférhető dokumentumok félretehetők személyesen, telefonon vagy a könyvtár interneten elérhető nyilvános katalógusán (OPAC) keresztül. A félretett dokumentumokról e-mailben értesítjük olvasóinkat, és az értesítéstől számított 6. napig tartjuk fenn a félretételt kérőnek

Irodalomkutatás

Olvasóink kérésére, részletesen meghatározott szempontok szerint áttekintjük egy-egy téma szakirodalmát. Munkánk során nem csak saját könyvtárunk gyűjteményére építünk, hanem adatbázisokat és internetes adatforrásokat is használunk. A keresés eredményéről listát készítünk. A listán könyvek mellett cikkek és elektronikus dokumentumok is szerepelhetnek. Az irodalomkutatás időigényes, eredményére olykor pár napot várni kell.

A szolgáltatás beiratkozott olvasóink számára díjmentesen igénybe vehető.

Nyomtatás, fénymásolás, szkennelés, laminálás

A reprográfiai szolgáltatást valamennyi regisztrált könyvtárhasználó igénybe veheti térítési díj ellenében, könyvtárunk állományából. Szolgáltatásunkat a szerzői jogi törvényben foglaltak figyelembe vételével végezzük.

Az aktuális díjakról a Díjtételek menüpontban tájékozódhat.

Internethasználat

Érvényes beiratkozással rendelkező használóink számára internet elérést biztosítunk. Beiratkozott olvasóinknak az első fél óra internethasználat ingyenes. A kedvezmény naponta egyszer vehető igénybe!

Az internethasználat aktuális díjtételeiről a Díjtételek menüpontban tájékozódhat.

Az internetről az adatok pendrive-ra menthetők, nyomtathatók. A gépek használatához és az elektronikus ügyintézéshez könyvtárosaink szükség esetén segítséget nyújtanak.

Csak könyvtári számítógépekről érhetők el bizonyos adatbázisok (pl.: NAVA, Arcanum ADT), ezek használatát lehetővé tesszük olvasóinknak.

Lehetőség van vezeték nélküli internet elérésre is (WiFi) a könyvtár egész területén, aminek segítségével a látogatók saját eszközeikkel kapcsolódhatnak a világhálóra. A vezeték nélküli hálózat díjmentesen, korlátlan ideig használható.

A szolgáltatás igénybevételének részleteiről az Internethasználati szabályzat rendelkezik.

Rendezvények

Könyvtárunk szolgáltatásai között rendezvények is helyet kaptak. Az érdeklődők az alábbiak közül válogathatnak:

 • író-olvasó találkozók
 • ismeretterjesztő előadások
 • kiállítások
 • könyvbemutatók
 • könyvtárhasználati foglalkozások
 • zenés irodalmi délutánok
 • vetélkedők


Rendezvényeinkre a belépés díjtalan. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Aktuális programjainkról részletes információkat honlapunkon, közösségi oldalainkon és a könyvtárban kihelyezett plakátokon talál.

"KÖNYVET HÁZHOZ"

Könyvtárunk célja, hogy mindenkihez eljussanak szolgáltatásaink.
Azokhoz is, akik:

 • Mozgáskorlátozottak
 • Vakok és gyengénlátók
 • Betegágyhoz kötöttek
 • Idősek


Hogyan vehetik igénybe?

A "Könyvet házhoz" szolgáltatást beiratkozott olvasóink ingyenesen vehetik igénybe. A kért dokumentumokat előre egyeztetett időpontban házhoz szállítjuk.

Bővebb információ és kérésindítás az alábbi telefonszámon az olvasószolgálatnál kérhető: +36 96/555-563.

Kövessen minket

Elérhetőségek

Cím:
9200 Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 16.

Pf. 61.

Telefon:
Központ: +36 96 555-553

Olvasószolgálat: +36 96 555-563

Info-Pont: +36 96 219-887

Email:
hgkmovar@hgkmovar.hu