Ifj. Vas Károly mikrobiológus apja. Tanulmányait
Budapesten az Állatorvosi Főiskolán (1908) és a
Debreceni Gazdasági Akadémián végezte (1910).
Ez évtől az Állatorvosi Főiskola Bakteriológiai Intézetében dolgozott.
1914-ben a
magyaróvári Tejgazdasági Kísérleti Intézetbe helyezték, ahol a magyar tejgazdaság alapköveit lerakták. Eleinte
Gratz Ottóval dolgozott együtt, az ő katonai szolgálata idején átmenetileg vezette is az intézetet.
1934-1936 között a Vegykísérleti Állomás keretében működött Tejkísérleti osztályt vezette. Sokat tett az osztály önállóságáért, a kutatómunka feltételeinek biztosításáért.
1936-ban az Országos Kémiai Intézetbe helyezték át. Itt főleg a húskészítményekkel kapcsolatos mikrobiológiai kérdéseken dolgozott. Előadó volt a
Magyaróvári Gazdasági Akadémián és a
budapesti műszaki egyetemen.
Magyaróváron állatbonctant, élettant, szarvasmarha-tenyésztést, tejgazdaságtant és mezőgazdasági bakteriológiát oktatott.
Kutatói tevékenysége elsősorban a tejtermékek előállításával és az élelmiszerek tartósításával kapcsolatos, de a tejgazdaság minden ágára kiterjedt.
Csiszár Józseffel együtt kidolgozta és a gyakorlatban bevezette a hazai tejsavbaktérium-kultúrák készítését, s a világszerte alkalmazott Vas-Csiszár aromareakciót.
25 önálló tudományos dolgozatot, 60 ismeretterjesztő írást tett közzé az
„Urániá”-ban, a
„Természettudományi Közlöny”-ben, az
„Állattenyésztési és Tejgazdasági Lapok”-ban,
a
„Magyar Tejipar”-ban, a
„Mezőgazdasági Kutatások”-ban és külföldi kiadványokban.